piątek, 24 lutego 2012

Śledź w occie



Składniki:

  • 5 płatów śledziowych
  • 1/4 szklanki octu (10%)
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 3 łyżeczki cukru
  • jedna pokrojona cebula sparzona wrzątkiem
Sposób przyrządzenia:
  1. Płaty śledziowe moczymy przez 3 godziny, 3,4-krotne zmieniając wodę
  2. Następnie układamy w szklanym słoiku i zalewamy wcześniej ugotowaną i wystudzoną zaprawą, którą przyrządzamy  w następujący sposób: zagotowujemy 1/4 szklanki octu i 3/4 szklanki wody, 4 ziarnka pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy i 3 łyżeczki cukru.
  3.  Cebulą przekładamy w słoju sledzie tak ,by tworzyć warstwę: śledzie,cebula,sledzie itd.  Słoik nakrywamy wieczkiem i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu-najlepiej w lodówce.
Po dwóch dniach tak przyrządzone śledzie są gotowe do jedzenia.  Wspaniała kolacja,wystarczy posmarować chleb masłem,wyjąć śledzika i zaparzyć herbatę:)
Jeśli zrobimy sobie surówkę z kiszonej kapusty , dodamy parę ugotowanych ziemniaków to zrobiło się nam danie obiadowe...Warto wtedy polać śledzie gęstą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...