piątek, 24 lutego 2012

Naleśniki z Serem



        Świetnie smakują z musem                                                                                                                             dyniowo - gruszkowym

Składniki:
Ciasto na naleśniki:

  • 350 ml mleka
  • 150 ml wody,gazowana jest tu lepsza
  • 1 jajko
  • 13-15 kopiastych łyżek mąki,sól
  1. Podane składniki należy dobrze zmiksować i pozostawić ciasto choć na 15 min. by "odpoczęło"
  2. Po tym czasie smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu około 10-11 naleśników.Na moją patelnię o średnicy ponad 20cm. nalewam około 50-60 ml ciasta. Dobrze by nie były za grube , bo źle będzie się je faszerować.Po usmażeniu przykrywamy naleśniki talerzem, nabiorą trochę wilgoci i łatwiej poddadzą się naszym dalszym zabiegom. 















Takie samo ciasto naleśnikowe jest dobre do krokietów z mięsem :)


 Składniki na masę serową:
  •  50 dag  półtłustego sera białego
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki gęstej śmietany , tyle by ser dał się lekko rozprowadzić po naleśnikach ( może być  gęsty jogurt naturalny)
  • szczypta pieprzu ziołowego 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać  na jednolitą masę :)

  1. Masę nałożyć na jednej połowie naleśnika (gdy nałożylibyśmy na całość podczas składania i smażenia pęknie!)
  2. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze na pół . Z czego powstaną takie trójkątny. 
  3. Smażyć krótko z każdej strony , na oleju
  4. Dobrze posypać cukrem , a jeszcze lepiej  ulubioną konfiturą :)
 Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...